بهینهسازی چوب برای ساخت ساختمانهای چوبی
چوب، این ماده بسیار ارزشمند، از قدیم همواره مورد توجه بوده و از آن برای ساخت کلبههای چوبی و بعدها ساختمانهای چوبی و همچنین وسایل نقلیهای چون ارابه، گاری و درشکه استفاده میشده است.
باید توجه داشت که همواره از چوب مرغوب و اصطلاحاً «عمل آورده» استفاده کرد تا عناصر ساخته شده از چوب مقاومت کافی و نیز طول عمر مفید و پایدار داشته باشند و به طور کامل استفاده شود.
محاسن چوب
شکلپذیری، سبک بودن، قابلیت هدایت حرارت، به عنوان آکوستیک صوت، مقاوم در برابر اسیدها و قلیاییها، خاصیت ضربهپذیری
معایب چوب:
چوب یک ماده «نم گیر» است و با رطوبت محیط تغییر میکند، خطر حمله حشرات و قارچها به چوب، قابل اشتعال، مقاومت کششی آن بسیار ناچیز
خواص مهم چوب:
مقاومت؛ مقاومت چوب در جهت الیاف، بیشتر از جهات دیگر است. مقاومت فشاری و کششی چوب در جهت الیاف یکسان و در جهت عمود بر الیاف بسیار کم است.
سختی؛ سخت بودن چوب به نوع و ساختمان داخلی آن و به طور کلی آوندهای چوب بستگی دارد. اصولاً چوب را میتوان به سه دسته خیلی نرم، نرم و محکم تقسیم کرد؛
رابطهای مستقیم بین استحکام و وزن مخصوص چوب وجود دارد؛ یعنی هرچه مقاومت چوب بیشتر باشد، چوب وزن مخصوص زیادتری خواهد داشت؛
قطع درخت نباید در فصلهای بهار و تابستان صورت گیرد؛ زیرا در این دو فصل در الیاف درخت شیره فراوان جریان دارد. این شیره در بافتهای چوبی سبب تجمع باکتری و جذب انگلها میشود.
پیشنهاد کتاب اجرای ساختمان (عناصر و جزییات)
خشک کردن چوب:
روش طبیعی
خشک کردن چوب در هوای آزاد مناسب است. خشک کردن طبیعی به دو روش عمودی و افقی انجام میشود.
روش مصنوعی معمولی؛
خشک کردن چوب در روش طبیعی به وقت زیاد احتیاج دارد که در مواردی نسبت به نوع چوب تا دو سال نیز به طول میانجامد؛ اما در روش مصنوعی، این زمان تا چند هفته و در مواردی تا یک هفته و فراتر از آن تا چند روز تقلیل مییابد. در این روش از اتاق چوب خشک کنی استفاده میشود.
روش کورهای:
در این روش از اتاق مخصوص که درهایی کاملاً نفوذناپذیر در برابر هوا دارد، استفاده میگردد. رطوبت چوب حین خشک شدن در اتاق کوره کاملاً قابل کنترل است
حفاظت چوب:
در زمانهای دور برای حفاظت چوب از روش بخار یا مخلوطی از قطران و برگ تنباکو استفاده میشده است.
امروزه سه نوع ماده حفاظتی برای چوب به کار میرود.
۱. مواد حفاظتی مشتق از قطران
۲. مواد حفاظتی محلول در مواد ارگانیک (آلی)
۳. مواد حفاظتی محلول در آب
![]() |
![]() |
تهیه چوب آلات:
عموماً تنه درخت که به شکل گردبینه درمیآید، پس از خشک شدن و حذف شاخهها و گرههای برجسته و پوستکنی توسط ارههای مکانیکی (بیشتر از نوع اره نواری) در فرمها و ضخامتهای گوناگون برای مصارف موردنظر برش داده میشود. در اجرای ساختمانهای چوبی از چوب آلات با مقاطع گوناگونی چون شش سوک، چهارسوک (چهارتراش) و سه سوک برای مصارف اجرایی خاص استفاده میشود. برش این چوب آلات توسط ارههای نواری و دوردار (اصطلاحاً مجمع) به شکل عمودی و تخت صورت میگیرد.
بنابراین پیش از بکارگیری چوبآلات برای کارهای مختلف اجرایی، عملیاتی چون شناخت چوب، معایب و محاسن چوب، خشککردن، حفاظت، برش و کندسوزکردن سبب ودوام و عمر بیشتر فراوردههای صنعتی چوب خواهد شد که از جنبههای مختلف به خصوص جنبه اقتصادی، بسیار حائز اهمیت است.