تهاجم معماری غرب و مقابله با آن
معماری مدرنیسم با «معماری بومیِ» تمام ملل، بازی شومی را در پیش گرفته است، به طوری که به شکلهای گوناگون سبب تخریب معماری سنتی و قومی ملل عالم شده است. معماری سنتی و ایرانی از هر دوران خود میتواند مجموعهای از «آثار مکتوبِ نقوش و تصاویر» باشد که رشد معنوی آن از دوره صفویه و تأثیر این معماری در دورانهای بعد کاملاً مشهود است.
معماری هر سرزمینی، هماهنگ با شرایط اجتماعی و اقلیمی و جغرافیایی شکل میگیرد و متناسب همان سرزمین است؛ ولی مُدرنیسم قائل به دیکته الگوی مطلق برای خود است؛چون چنین رفتاری ریشه در تفکر استعماری و استکباری امپریالیسم دارد. «استکبار جهانی» میخواهد که همه جهان، یکپارچه مقلّدِ کور و کَرَش باشد؛ چون اینگونه میتواند به حفظ سلطه خود بپردازد.
معماری سنتی در هر سرزمین
، بنا به آب و هوا و شرایط اقلیمی و اجتماعی آن و در گذر صدها و شاید هزارها سال، شکلِ مناسبِ موجود خود را گرفته و کنار گذاشتن آن، رفتن به سوی نابسامانی و مشکلات است! معماری بر همه بخشهای اِلمان، عناصر، جزئیات، اجرا و فضاسازی (داخلی و خارجی) بستگی دارد.
بدترین جلوه نفوذ معماری بیگانه، ساختِ ساختمانهای دولتی به روشِ بیگانه است جریان غلط و افراطی مدرنیسم و غرب محوری جوامع غیرغربی، در حالی است که در خودِ غرب، مُدرنیسم به بنبست رسیده و برای اهل غرب، مُدرنیسم به پُست مدرنیسم (با نگاهی به دوران کلاسیک!) تبدیل شده است!
وظیفه خطیر کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایرانِ شورای انقلاب فرهنگی این است که با اقدام شورای عالی انقلاب فرهنگی و گرفتن اختیار تام،اقدام به «برنامهریزی و برنامهنویسی مدون» داشته باشد تا برگشت به خویشتن ازمعماری برای کشور به وجود آید.
امیدبخش خواهد بود که « 9 نفر به عبارت » 3 نفر از کارشناسان ارشدِ ایرانشناس و عاشق و مطلع به معنی کلمه به معماری سنتی، ایرانی و اسلامی از وزارت مسکن و شهرسازی. سه نفر از کارشناسان محقق و شناخته شده و هنرمند و هنرشناس سازمان میراث فرهنگی. سه نفر از اساتید بارز و کاملاً آگاه و با دانش عمیق و با بینش گسترده و متعهد و دلسوخته به معماری سنتی، ایرانی و اسلامی از منتخب دانشگاههای کشور رشته معماری. با ابلاغ رسمی از طرف کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران به طور مستمر جلسات هماندیشی و تبادل نظرهای وسیع و همه جانبهای را برای برنامه ریزیها داشته باشند.
![]() |
![]() |
تهاجم معماری غرب و مقابله با آن
برای رونق و رواج این پدیده معنوی و بزرگ مجلس شورای اسلامی از «طریق قانونی» به شهرداریها ابلاغ کند، که اجرای نمودها و نماسازیهای ایرانی خصوصاً کاربرد آجر با استفاده از قاببندیها. نقش آجر با آجر از گلچینهایی همچون (خفته و راسته، حصیری، گل برگردان، جناقی، خوشه گندمی، خوشه انگوری، سُم آهویی و … ) بهره گیرند. در مواردی نیز بهره بردن از خط با نام «جلاله الله» و «طیبین و طاهرین» و «اشعار معنوی و عرفانی» از کاشی معرق هرچند محدود در متن نقوش آجری یاد شده تاکید شود. بعداً «سر درب سازی» با عناصر تزیینی معماری به شکل محدود از «رسمی بندی، کاربندی، طاسه سازی، قطاربندی و … » مورد توجه قرار گیرد.